AMCAT Quantitative Ability Previous Papers-11

Ques. A and B can together finish a work 30 days. They worked together for 20 days and then B left. After another 20 days, A finished the remaining work. In how many days A alone can finish the work?

A.    40
B.    50
C.    54
D.    60
Answer: Option D

Explanation:

(A + B)’s 20 day’s work =    (    1/30  x 20    )    =    2/3   .
Remaining work =    (    1  –    2/3    )    =    1/3   .
Now,    1/3   work is done by A in 20 days.

Therefore, the whole work will be done by A in (20 x 3) = 60 days.

Ques. A person incurs a loss of 5% be selling a watch for Rs. 1140. At what price should the watch be sold to earn 5% profit.
Rs.1200
Rs.1230
Rs.1260
Rs.1290

Option C

Explanation:

Let the new S.P. be x, then.
(100 – loss%):(1st S.P.) = (100 + gain%):(2nd S.P.)

=>(95/1140=105/x)=>x=1260

Ques. A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs. 25.75, then would have been percentage of profit and loss ?
2% Profit
3% Profit
2% Loss
3% Loss
Answer And Explanation
Answer: Option B

Explanation:

Please remember
S.P.=(((100+gain%)/100)∗C.P)
So, C.P. = ((100/110)∗25.75)
When S.P. = 25.75 then Profit=25.75−25=Re.0.75
Profit%=(0.75/25)∗100=3%

Ques. If the cost price is 25% of selling price. Then what is the profit percent.
150%
200%
300%
350%

Answer: Option C
Explanation:
Let the S.P = 100
then C.P. = 25
Profit = 75
Profit% = 75/25 * 100 = 300%

Ques. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, find out the value of x
13
14
15
16

Answer: Option D

Explanation:

Let the Cost Price of one article = Rs. 1
CP of x articles = Rs. x
CP of 20 articles = 20
Selling price of x articles = 20

Profit = 25% [Given]

⇒((SP−CP)/CP) = 25/100=1/4⇒(20−x)/x=¼
⇒80−4x=x
⇒5x=80
⇒x=80/5=16

Ques. A man buys an item at Rs. 1200 and sells it at the loss of 20 percent. Then what is the selling price of that item
Rs. 660
Rs. 760
Rs. 860
Rs. 960
Answer And Explanation
Answer: Option D

Explanation:

Here always remember, when ever x% loss,
it means S.P. = (100 – x)% of C.P
when ever x% profit,
it means S.P. = (100 + x)% of C.P

So here will be (100 – x)% of C.P.
= 80% of 1200
= 80/100 * 1200
= 960

Ques. Sahil purchased a machine at Rs 10000, then got it repaired at Rs 5000, then gave its transportation charges Rs 1000. Then he sold it with 50% of profit. At what price he actually sold it.
Rs. 22000
Rs. 24000
Rs. 26000
Rs. 28000
Answer And Explanation
Answer: Option B

Explanation:

Question seems a bit tricky, but it is very simple.
Just calculate all Cost price, then get 150% of CP.

C.P. = 10000 + 5000 + 1000 = 16000

150% of 16000 = 150/100 * 16000 = 24000