AMCAT PREVIOUS PLACEMENT PAPER QUESTIONS-2

51.Choose the correct answer

Find the place value of 4 in 46127

A)40000

B)400

C)4

D)NONE

Correct Answer:A

Explanation:4 is at place value of ten thousands.

4*10000=40000.

52.Choose the correct answer

Find the place value of 7 in 837218.

A)7000

B)7

C)700

D)NONE

Correct Answer:A

Explanation:7 is at thousand place

7*10000=70000

53.Choose the correct answer

Find the face value of 7 in 942756.

A)7000

B)700

C)7

D)70000

Correct Answer:C

Explanation:face value is 7 digts itself.

So face value 7.

54.Choose the correct answer

Find different of face value of 7 and 2 in 210978.

A)4

B)3

C)10

D)5

Correct Answer:D

Explanation:difference 7-2=5

55.Choose the correct answer

Find sum of place and face value of 4 in 324372.

A)3996

B)4596

C)1236

D)7456

Correct Answer:A

Explanation:     place value 4 means 4000

So 4000-4=3996.

56.Choose the correct answer

Find the sum of place value of 6 and face value of 9 in 927653.

A)605

B)509

C)609

D)NONE

Correct Answer:C

Explanation:Place value of 6=600

So 600+9=609.

56.Choose the correct answer

Which of  following is a prime numbers?

A)53

B)35

C)88

D)100

Correct Answer:A

Explanation::53 has only one factor.

57.Choose the correct answer

Find the quotient when 445 is divided by 5.

A)78

B)48

C)79

D)89

Correct Answer:D

Explanation:Dividend =445 and divisor 5.

So 445/5=89.

58.Choose the correct answer

FWhat is the remainder in the expression 99*10/6.

A)10

B)20

C)6

D)9

Correct Answer:C

 

59.Choose the correct answer

Find the remainder when 54 is divided by 17.

A)3

B)20

C)2

D)5

Correct Answer:A

Explanation:54/17=3(remainder)

60.Choose the correct answer

Find the dividend when divisor is 1,quotient is 30 and remainder is 12.

A)402

B)543

C)455

D)436

Correct Answer:A

61.Choose the correct answer

The pair of numbers which are relatively prime to each other is.

A)68,100

B)65,91

C)70.20

D)92,85

Correct Answer:D

Explanation:92,85 are the HCF is 1.

62.Choose the correct answer

Find the sum of first 13 natural numbers.

A)91

b)82

c)101

d)35

Correct Answer:A

Explanation:formula 13*14=182/2=91

63.Choose the correct answer

The product of 1st  natural numbers and 1st prime numbers is equal to

A)9

B)0

C)5

D)6

Correct Answer:B

Explanation:natural no=0

Whole no=0

Prime no=2

So product is 0.

64.Choose the correct answer

Find  sum of  the squre  of first 35 natural numbers.

A)14910

B)14510

C)20500

D)13790

Correct Answer:A

Explanation:(35*36*71)/6=14910

65.Choose the correct answer

What least numbers must be added to 1057 to get a numbers exactly divisable by 23.

A)2

B)1

C)3

D)5

Correct Answer:B

Explanation:1057 divided by 23 remainder is 22.

So 23-22=1.

66.Choose the correct answer

Find sum of first 39 odd numbers.

A)1521

B)1632

C)1455

D)NONE

Correct Answer:A

Explanation:39*39=1521(comes from formula nsquare)

67.Choose the correct answer

The produce of any numbers and ist whole numbers is equal to

A)2

B)0

C)5

D)11

Correct Answer:B

Explanation:1st whole no is 0 then product must be 0.

68.Choose the correct answer

The largest 5 digts numbers exactly divisiable by 91

A)99921

B)99918

C)99971

D)99981

Correct Answer:B

Explanation:5Digits=99999/5=81(remainder)

99999-81=99918

69.Choose the correct answer

If 1400 * x =1050 then  x=?

A)3/4

B)2/3

C)1/4

D)3/5

Correct Answer:A

Explanation:x=1050/1400=3/4

70.Choose the correct answer

1397 * 1397 = ?

A)1981709

B)1951609

C)2031719

D)18362619

Correct Answer:B

71.Choose the correct answer

What smallest numbers should be added to 4456 so that the sum is completly divisiable by 6?

A)2

B)4

C)6

D)5

Correct Answer:A

Explanation:4456 divided by 6

Remainde is 4.

So 6-4 = 2.

72.Choose the correct answer

A certain numbers by 357,the remainder is 39.on divideing the same numbers by 17,what will be remainder.

A)10

B)5

C)1

D)0

Correct Answer:B

Explanation:357+39)=(17 * 21k)+(17 * 2)+5

=17*(21k+2)+5

=5

73.Choose the correct answer

Which natural numbers is nearest to 9217,which is completly divisiable by 88??

A)9152

B)9240

C)9064

D)9184

Correct Answer:B

Explanation:9217 divided by 88=65(remainder)

So 9217+(88-65)=9217+23=9240

74.Choose the correct answer

A number when divided by 5.leaves 3 as remainder,a csndiate took 12 as divisor insted of 21.the quotient obtained by him was 35.find the correct quotient.

A)3

B)4

C)5

D)0

Correct Answer:B

Explanation:35*12=420

Quotient=420/21=20

  

75.Choose the correct answer

What is least numbers must be subtracted from 13601,so that the remainder is divisiable by 87.

A)23

B)31

C)29

D)37

Correct Answer:C

Explanation:13601 divided by 87=29(Remainder)

NUMBER SERIES

76.Find the missing term

6, ?, 21, 33,48

A)14

B)12

C)19

D)21

Correct Answer:B

Explanation:Pattern +6+9+12

  1. 6, 13, 32, ?, 130, 221

A)75

B)69

C)100

D)85

Correct Answer:B

Explanation:13  +5, 23  +5,33  +5,13  ,53  +5

78.—–,9,25,49,81,121

A)1

B)5

C)6

D)NONE

Correct Answer:A

Explanation:12   , 32 , 52 ,72,92,112

79.4,25,130,?,3280

A)655

B)520

C)1155

D)420

Correct Answer:A

Explanation:(5*Previous element)+5

5*130+5=655

80.48,23,?,4.25,1.125

A)10.5

B)10

C)2.5

D)11

Correct Answer:A

Explanation:Formula:(previous element/2)-1

(23/2)-1=10.5

81.which of the following numbers does notfit into series.

14,19,29,40,44,51,59,73

A)52

B)62

C)51 D)101Correct Answer:C

  1.  41,40,36,?,11

A)27

B)32

C)40

D)21

Correct Answer:A

Explanation:-12 , -22 , -32 , -42

      36-32=27

  1.   13,35,57,79,911,?

A)1113

B)1123

C)1114

D)1124

Correct Answer:

Explanation:just odd no joining together each other.

  1. 165,195,255,285,.?,435

A)340

B)345

C)341

D)NONE

Correct Answer:B

Explanation:(15*11),(15*13)consicutive product

  1.  1,2,6,??,88

A)21

B)22

C)25

D)19

Correct Answer:A

Explanation:1

2=(1+1)*1

6=(2+1)*2

21=(6+1)*3

  1.  4,2,1.5,1.75,1.875

A)1.875

B)1.75

C)1.5

D)2

Correct Answer:C

Explanation:16*0.25=4;

4*0.50=2

2*0.75=1.5

1.5*1.00=1.5

86.600,125,?,11

A)30

B)40

C)160

D)NONE

Correct Answer:A

Explanation:600/5+5=600;125/5+5=30;30/5+5=11

  1.  2,4,8,32,???

A)64

B)180

C)40

D)156

Correct Answer:A

Explanation:21, 22, 23, 24, 2526

87.1,25,100,…?

A)120

B)225

C)320

D)160

Correct Answer:225

Explanation:+52, +52, +52,

88.900,841,784,?,676

A)729

B)900

C)700

D)429

Correct Answer:A

Explanation:302, 292, 282, 272, 262

89.121,?,49,25,9

A)82

B)81

C)45

D)NONE

Correct Answer:B

Explanation:

112, 92, 72, 52, 32,

90.485,577,677,???

A)785

B)856

C)420

D)WRONG

Correct Answer:A

Explanation:

222+1, 242+1, 262+1, 282+1,

  1. 20,30,42, ? ,72

A)70

B)56

C)51

D)57

Correct Answer:B

Explanation:42+4, 52+5, 62+6, 72+7, 82+8

  1.  12,18,30, ? ,

A)45

B)42

C)80

D)65

Correct Answer:B

Explanation:12*1=12

               12*1.5=18; 12*2.5=30;  12*3.5=42,

  1.  13,20,27, ?, 56

A)20

B)16

C)28

D)56

Correct Answer:B

Explanation:16*1-3=13

               13*2-6=20, 13*3-12=27,13*4-24=28, 13*5-56=9

94.Find the wrong number in series(94-100)

2,4,8,16,33,64,128,256

A)33

B)128

c)4

D)256

Correct Answer:A

Explanation:22 contineue

  1.  2,11,38,197,1172

A)11

B)197

C)1172

D)38

Correct Answer:C

Explanation:2*3+5=11,,11*4-6=38

38*5+7=197,197*6-8=1174

  1.  15, 23, 31, 40, 48

A)40

B)15

C)48

D)WRONG

Correct Answer:A

Explanation:7*2+1=15|| 7*3+2=23||7*4+3=31||7*5+4=39||7*6+5=47

                                 

97.1000, 841, 784, 729

A)1000

B)729

C)485

D)none of above

Correct Answer:B

Explanation:302=900||292=841||282=784||272=729

98.1, 3, 6, 7, 11, 13

A)6

B)3

C)11

D)13

Correct Answer:A

Explanation:here all prime only 6 is not prime.

 

99.1/8, 1/4, 1/2, 2, 2

A)1/8

B)1/2

C)2

D)NONE

Correct Answer:C

Explanation:(1/4)/2=1/8||(1/2)/2=1/4||(1/2)=1/2||(4/2)=2

100.1260, 80, 1340, 70, 1420, 50, 1520

A)1260

B)50

C)1520

D)NONE

Correct Answer:C

Explanation:1260+80=1340||1340+80=1420||1420+80=1500