AMCAT PREVIOUS PLACEMENT PAPER QUESTIONS-3

  1. ?% OF 25=2.125

A)8.5

B)2.4

C)14

D)12

Correct Answer:A

Explanation:

(x/100)*25=2.125

2.125*4=8.5

127.Express 84% in fraction

A)25/32

B)36/45

C)21/25

D)1/4

Correct Answer:C

Explanation:84/100==21/25

128.20% of 30?

A)20

B)100

C)120

D)60

Correct Answer:D

Explanation:20% of 300=300*20/100

3*20=60

129.10g is what percentage og 1kg??

A)100

B)11

C)1

D)0.1

Correct Answer:C

Explanation:1st we have to make both the unit same.

1q=10g

1q=1000g

Now formula is

(10*1000)/100%=1%

130.if 10% of A is equal to 12%of B,then 15% OF a is equal to what percentage of A?

A)18

B)20

C)22

D)19

Correct Answer:A

Explanation:x=10,y=12 and z=15.

15% of A((12*15)/10)% of B=18%

131.the salary of the person is first increased by 5% and then it is decreased 5%.what is the change in his salary?

A)0.26

B)0.25

C)1

D)25

Correct Answer:B

Explanation:salary increased by 5%.

(105*100)/100=105

Now salart deducted after increase

(95*105)/100=99.75

So (100-99.75)=0.25%

132.what is 5% of 50% of 500?

A)125

B)126

C)213

D)none

Correct Answer:A

Explanation:(5/100)*(50/100)*500=125

133.50kg what percentage of 250kg?

A)15%

B)14%

C)21%

D)20%

Correct Answer:D

Explanation:(50/250)*100=20

134.A man sells goods of value 15000.the commission which he received  at ratio 12(1/2)%.

A)1875

B)2125

C)2700

D)2000

Correct Answer:C

Explanation:(25/2)*(15000/100)=1875

135.in the hall room ,there are 724 person ,25% employees left the room.find the number of rest person?

A)543

B)578

C)550

D)565

Correct Answer:A

Explanation:

25% of 724=(1/4)*724=181

Rest people=724-181=543

  1. if marks of  suraj is 25% more than priya.then marks of priya is how much percentage less than that of suraj?

A)22

B)13

C)20

D)26

Correct Answer:C

Explanation:(25/125)*100=20%

137.A bamboo is cut into two pieces.the longer price is 70% of the length of bamboo.how much percentage is longer piece longer than the shoter pieces?

A)140

B)400/3

C)40

D)none

Correct Answer:B

Explanation: ((70-30)/30)*100

=(40/30)*100=400/3%

138.Mr.mondal ahopkeeper marks the price of his goods at 20% higher than original prices,after that he allow a discount of 5%.what profit or loass did he make.

A)14%(profit)

B)16%(loss)

C)14(loss)

D)16%(profit)

Correct Answer:A

Explanation:((20-5-(20*5)/100)=14 profit

139.Moutusi got 76k in January,48k in February ,84k in march,38k in april,72k in may.the maximum salary was 100k.how much over all percentage of marks she got?

A)64.8

B)62.6

C)63.6

D)63.8

Correct Answer:C

Explanation:tot(76+48+84+38+72)=318

(318/500)*100=63.6

140.A man got interest increase 4%  per month.if his total money was 6300.then what should be approximate money in the month of October fo the same year?

A)6627

B)6967

C)6814

D)6552

Correct Answer:C

Explanation:(( 6300*(104/100)*(104*100))

=63*104/1.04

=6814.08=6814

141.Das”s final examination marks was decressed by 50% and subsequently increasedby 50%.how much percentage does he lose?

A)50

B)75

C)80

D)none

Correct Answer:B

Explanation:(150%of (50% of rs.100)=((150/100)*(50/100))*100)=75

  1.   0.25% of?=0.04

A)16

B)32

C)40

D)53

Correct Answer:A

Explanation:

Let 0.25% of x=0.04 then  x*(0.25/100)=0.04

((0.04*100)/0.25)=16

143.what percentage of day is 5hours?

A)60

B)20

C)20.83

D)100

Correct Answer:C

Explanation:((5*100)/100)=20.83%

144.the ratio 5:20 expressed as percent  equal to

A)93(1/3)%

B)25%

C)98.00%

D)none

Correct Answer:B

Explanation: (5/20)*100=5*5=25

145.in 8ltr mixture water 20% orange water,so how many litter of pure water in mixture water.

A)10

B)40

C)42

D)16

Correct Answer:D

Explanation:(20/100)*8=16ltr.

146.priya submitting his collage fee RS.6650 online.she gets of 6% rebate on it.after geting the rebate,she pay GST tax 10%.find amount She will have to pay?

A)6940

B)7458

C)6876.10

D)none

Correct Answer:C

Explanation:6% rebate ((6/100)*6650)=399

Sales tax=10% of (6650-399)

=((10/100)*6251)=625.10

=6251+625.10=6876.10

147.A fisher man gets commission of  2.5% on the sales of fish.suddently he gets RS.12.50 as commission ,the fish sold through him on that day is worth?

A)500

B)403

C)40

D)none

Correct Answer:A

Explanation:2.5% of x=12.50

=(25/100)*(1/100)*x=125/10

X=((125/10)*(1000/25)/25)

=500

  1.   270 employee are worked in a company of which 252 are permanent.so permanent percentage how much?

A)93(1/3)%

B)10%

C)98.00%

D)none

Correct Answer:A

Explanation: ((252/270)*100)%=280/3%=93(1/3)

149.Three student contested on examination get their marks 1136,7636,11628

What percentage of total marks did the win the student?

A)93%

B)10%

C)87.00%

D)57%

Correct Answer:D

Explanation:1136+7636+11628=20400

Percentage=11628/20400==57 

150.on the particular product GST deducted from 7% to 4%,then what is difference it will make if we purchase product of Rs 2000

A)93

B)10

C)60

D)none

Correct Answer:c

Explanation:7% of 2000 – 4% of 2000

140-80=60