AMCAT PREVIOUS PLACEMENT PAPER QUESTIONS-5

201.Two workers are in ratio 1:2.if 7 added both salary and their salary changes to 3:5.find the greatest salary?
A)27
B)28
C)40
D)35
Correct Answer:C
Explanation:two workers x and 2x
(x+7)/(2x+7)==3/5
5(x+7)=3(2x+7)=x=14
2x=14
x=28
202.two fruit seller selleing mango and their ratio 3:5.if 9 subtracted from each then new number in ratio 12:23.find the samller salary ?
A)30
B)12
C)11
D)35
Correct Answer:C
Explanation:(3x-9)/(5x-9)=12/23
23(3x-9)
12(5x-9)=9x=99
X=11


203.three type of fruit seller numbers is 1:4:7 and sum of their square is 1250.find the sum of the numbers.
A)30
B)60
C)11
D)35
Correct Answer:B
Explanation: no is 3x,4x and 5x=12x
9×2+16×2+25×2 = 1250
50×2=1250
X2=25
X=5
Now 12x=5
X=60

204.in Charity a 300 trofi divided among 3boys A,B and C in such a way that B
Gets 30 more than P and C get 60 more than B.then ratio of their share
A)4:85:15
B)2:3:5
C)16:19:22
D)wrong
Correct Answer:B
Explanation:p=x
B share=x+30
C share=(x+30)+60=x+90
Sum of money pqr=300x+x+30+x+90=300
30x+120=300
X=(300-120)/3=60
Ratio=60:(60+30):(60+90)
2:3:5

205.the ratio of three numbers 3:4:7 and their product is 18144.the number is
A)18,24,42
B)24,18,42
C)42,18,60
D)wrong
Correct Answer:A
Explanation:let no is=3x,4x,7x
3x*4x*7x=18144
X3=216
X=6
No is 18,24,42
206.if 15% of x=20% of y then x:y
A)30
B)12
C)4:3
D)35
Correct Answer:C
Explanation:(15x / 100) : (20y/100)
x/y=(20/100)*(100/15)==4/3

207.in the software firm Ajoy,Bijoy and jhantu are in ratio 2:3:5.if their salary increment is 15%,10%,20% are allow respectively in their salary then what will be new ratio of their salary.
A)33:12:60
B)23:33:60
C)11:12:11
D)35:70:90
Correct Answer:B
Explanation:ajay==2k(115/100)=23k/10
Bijoy=3k(110/100)=33k/10
Jhantu==5k(120/100)=6k
New ratio:23:33:60

208.if let  Two whole numbers whose sum is 72 can not be in ratio.
A)30:11
B)12:55
C)3:4
D)wrong
Correct Answer:C
Explanation:the sum of ratio must be divided 72.so the rato can not be 3:4



  1. if two student their marks ratio 4:7. if 5 is subtractd from each person salary,so ratio becomes 3:4.what are the product of the marks.
    A)15
    B)12
    C)35
    D)19
    Correct Answer:C
    Explanation:let ist employee=4x,2nd employee=7x
    (4x-5)/(7x-5)=1/2
    8x-10=7x-5
    8x-7x=10-5
    X=5
    So 7x=7*5=35


210.in the ABC collage boys and girls in collage ratio 7:8.if boys increased 20% and girls increased 10% respectively.what will be new ratio.
A)30:11
B)21:22
C)3:4
D)wrong
Correct Answer:B
Explanation:7x(120/100) and 8x(110/100)
Ratio=(42x/5) : (44x/5)
21:22

211. Three student marks ratio 3:4:7 and their product is 18144.then find the each marks?
A)18,24,42
B)24,18,42
C)42,18,60
D)wrong
Correct Answer:A
Explanation:let no is=3x,4x,7x
3x*4x*7x=18144
X3=216
X=6
No is 18,24,42


212.if 40% of Sathi”s marks is equal to two third of Rahul”s marks.what is the ratio of Sathi”s  and to rahul”s.
A)18,24,42
B)24,18,42
C)42,18,60
D)wrong
Correct Answer:A
Explanation:let 40% of A=2b/3 then 2B/3
2A/5=2B/3
A/B=(2/3)*(5/2)=5/3


213.Two student are in ratio 1:2.if 7added both the marks by teacher then their rati change to become 3:5.then find whos have greatest marks.
A)27
B)70
C)40
D)28
Correct Answer:D
Explanation:two workers x and 2x
(x+7)/(2x+7)==3/5
5(x+7)=3(2x+7)=x=14
2x=14
x=28
214. Two workers salary difference between 2:3,and 4:5.Find who got the better salary.
A)4:5
B)3:5
C)3:3
D)2:3
Correct Answer:D
Explanation:2*5/3*5=10/15and 4*3/5*3=12/15
12/15>10/15=4:5>2:3


 

215.In Govt office Four salaried person is A,B,C,D and their proportion is 5:2:4:3.if their C get more than D officers .then what is share of B Officer”s.
A)4:5
B)3:5
C)2:3
D)3:2
Correct Answer:C
Explanation:let 5x,2x,4x,3x
4x-3x=1000
X=1000
B=2x=(2*1000)=2000


PROBLEM ON AGES

216.Basu is younger than Rahul by 4years.if their age are in respective ratio of 7:9,how old is Basu.
A)4:5
B)3:5
C)2:3
D)3:2
Correct Answer:C
Explanation:rahul is x years then Basu is (x-7)years
(x-7)/x=7/9
X=31.5

217.sathi and rahul present ratio age 6:7.if rahul is 4 years old than sathi .so what will be ratio of sathi and rahul after 4 years.
A)4:5
B)7:10
C)2:4
D)7:8
Correct Answer:D
Explanation:sathi and rahul=6x and 7x
7x-6x=4
X=4
(6x+4) : (7x+4)
28:32
7:8

218.In the Happy family father and mother present age ratio 5:7 respectively.but difference between mother present age and father”s after 6 years is 2.now the find is what is total age of father and mother.
A)45
B)48
C)23
D)32
Correct Answer:D
Explanation:father and mother 5x and 7x
Then 7x-(5x+6)=2
2x=8
X=4
5x+7x=12x=48

219.Two brother akash and deep and their ratio is 4:3.After 6 years akash”s age will be  26 years.now find the deep”s age.
A)5
B)50
C)60
D)32
Correct Answer:A
Explanation:akash and deep 4x and 3x
4x+6=26
X=5
Deep”s age 3x=15==5
220.present age husband and wife in ratio 5:6 respectively.7 years henace ratio will become 6:7 respectively.find the husband age.
A)35
B)48
C)42
D)62
Correct Answer:D
Explanation:let present age 5x and 6x
(5x+7) / (6x+7)=6/7
7(5x+7)=6(6x+7)=7
Husband present age=35 years
221.Two student ratio is 5:4 respectively.their seven year hence ratio will become 6:7.then now what will be 1st student present age.
A)20
B)50
C)30
D)32
Correct Answer:C
Explanation:let 5x and 4x
(5x+3) / (4x+3)=11/9
9(5x+3)=11(4x+3)=6
5x=6=30


222.Six years ago in ABC university A and B was 6:5.four year hence ratio of their age will 11:10.now what is B present age .
A)16
B)63
C)48
D)96
Correct Answer:A
Explanation:let 6x and 5x
((6x+6)+4) / ((5x+6)+4)=11/10
5x=10=2
B=(5x+6)=16years

223.teacher and madam and student  total age is 93 years.But ten years ago their age was 2:3:4.then what is present age of student?
A)45
B)48
C)23
D)32
Correct Answer:D
Explanation:let 2x,3x,4x respectively
(2x+10)+(3x+10)+(4x+10)=93
9x=63
X=7
Student age=(4x+10)=38years.

224.present age of two brother 1:2 and 5 years back meet them that ime ratio was 1:3.now find what will be ratio of their age after 5 years
A)45
B)48
C)23
D)32
Correct Answer:D
Explanation:two brothers x years and 2x years.
(x-5)/(2x-5)=1/3
X=10
Ratio:(x+5):(2x+5)
15:25=3:5
225.my father is 40years and rakesh” father is 60year old.and their ratio was           3:5.Find the ratio how many years ago.
A)50
B)10
C)23
D)100
Correct Answer:B
Explanation:ratio was 3:5 years ago
(40-x)/(60-x)=3/5
2x=20
X=10

226.A teacher said to his student “i was old as you are at present at the tome of your birth.now teacher age is 38 years .the student age five years back was.
A)13
B)14
C)23
D)20
Correct Answer:B
Explanation:let Student age x years then (38-x)=x
2x=38=19
Son age 5 years back(19-5)=14


227.in 10 years sister will be twice as old as brother was 10 years ago.if sister is now 9 years older than brother,find the present  age of brother?
A)58
B)39
C)65
D)87
Correct Answer:B
Explanation:let brother”s present age=x years sister=x+9
(x+9)+10=2(x-10)
X+19=2x-20
X=39

228.Sister and brother ratio is 5:4.their ratio will be become 6:7 hence 7year back.now how old is sister
A)30
B)50
C)50
D)32
Correct Answer:A
Explanation:let 5x and 4x
(5x+3) / (4x+3)=11/9
9(5x+3)=11(4x+3)=6
5x=6=30


229.Total age of P and Q is 12 years more than the total age of Q and L.so find L is how many years younger than P.
A)22
B)58
C)12
D)37
Correct Answer:C
Explanation: (p+q)-(q+l)=12
A-C=12

230.A teacher is 24 years older than his son.in two year teacher age will be twice  the age of his son.find the present age of the son.
A)10
B)20
C)30
D)22
Correct Answer:C
Explanation:let son age=x and teacher=x+24
(x+24)+2=2(x+2)
X+26
2x+4=22