## AMCAT PREVIOUS PLACEMENT PAPER QUESTIONS-6

231.in the family,parents and son age proportion 4:7:9. And 56 is sum of their age.if A”s age is eight years .so find their present age?

A)100

B)202

C)301

D)40

Correct Answer:D

Explanation:let their age 4x ,7x,and 9x

(4x-8)-(7x-8)+(9x-8)=56

20x=80

X=40

232.Diffrence between the two workers is 10 years elder one was twice as old as the younger one 15 years ago.Find the present age of elder one.

A)11

B)25

C)33

D)22

Correct Answer:B

Explanation:let x years and x+10 years

(x+10)-15=2(x-15)

x-5=2x-30

x=25

233.three Friends age ratio is 4:7:9.in 8 years ago their was 56 so find the average age of three friends.

A)50

B)40

C)45

D)65

Correct Answer:D

Explanation:let three friends age ratio 4x ,7x,and 9x

(4x-8)-(7x-8)+(9x-8)=56

20x=80=40

234.husband and wife age ratio is 1:2.and 1:3 ration was 5 years back.now what will be ratio after 5 years.

A)50

B)40

C)45

D)wrong

Correct Answer:D

Explanation(x-5)/(2x-5)=1/3

X=10

15:35=3:5

235.present age of A and B 24yr and 36yr respectively.what was the ration between the two person 8 years ago.

A)7:4

B)4:7

C)5:6

D)10:1

Correct Answer:D

Explanation: (36-8)/(24-8)=28/16=7:4

236. 4:5 is ratio of sudhir and Chandra. 4yr hence becomes 14:17find Chandra age?

A)33

B)45

C)30

D)63

Correct Answer:B

Explanation:let x

4x+4/5x+4=14/17

68x+68=70x+56

X=6

chandra=5*6=30

237.the present of Adhir and Bhargab 36 and 50yr.if after n years ratio of their age will be 3:4.find the value of n.

A)6

B)21

C)33

D)22

Correct Answer:A

Explanation: (36+n) / (50+n)=3/4

144+4n=150+3n

N=6

238.A school teacher man after 15 years 4 times of that man 15 years before.find his age?

A)16

B)25

C)20

D)21

Correct Answer:A

Explanation:

Now age =x years

X+15=4(x-15)

X+15=4x-60

3x=75=25

239 now Bijoy is 1.5 times of reba”s age.the respective ratio between Akash and priya age will be 25:18 ,hence 8year then what is the priya”s age

A)28

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:A

Explanation: let reba age =xyr

Age of Bijoy=1.5x year

1.5x+8/x+8=25/18

27x+144=25x+200

X=56/2=28

240. In village the five Friends is 24.if their present age of the younger friends is 8yr ,what was average age of five friends at time of birth of the youngest friends.

A)10

B)20

C)50

D)65

Correct Answer::B

Explanation: 24*5=120

Four friends=120-8*5=80/4

=20**Profit & Loss**

241.A person buys a doll Rs.50 and sell it for Rs. 75.what will be gain percentage.

A)15

B)30

C)50%

D)56

Correct Answer::C

Explanation:sp-cp

75-50=25 now (25/50)*100=50%

242.A person buys a cycle for Rs. 450but for daughter marriage he sell it Rs.350.Find his loss percentage?

A)1//2

B)2/4

C)22(2/9)

D)65/95

Correct Answer::C

Explanation:cp-sp|450-350=100

100*(100/450)=200/9

243.A fruit sellerselling fruit when cp is Rs.80 and gain is Rs.20% ,find Sp

A)96

B)56

C)63

D)76

Correct Answer::A

Explanation:cp=80 and gain 20%

Sp=((100+20)/100)*80

(120/100)*80=96

244.A seller Find Cp when Sp is Rs.80 and loss 20%

A)69

B)64

C)50

D)64

Correct Answer::D

Explanation:

Sp=((100-20)/100)*80=8*8=64

245.A watch seller selling a watch Rs 1440 and loss 10%.at what price should be sell it to gain 10%

A)10

B)20

C)50

D)65

Correct Answer::B

Explanation:1440(100/90)=1600

Now cp=1600 and gain =10%

Sp=1600*(110/100)=1760

246.A school teacher bought table for Rs.1500 and sold at loss of 6%.now find his selling price.

A)1410

B)1520

C)1369

D)4785

Correct Answer::A

Explanation:1500*(94/100)=1410

247.A toy is bought for Rs.150 and sold a gain of 8%.now find the selling price.

A)10

B)120

C)530

D)165

Correct Answer::D

Explanation: sp=(100+gain%)100*cp

150*(108/100)=54*3=162

248.Find Cp when Sp is 200 and loss is 35%

A)101.20

B)206.8

C)307.6

D)3054

Correct Answer::C

Explanation:cp=sp*(100/100-Loss%)

Cp=100(100-45)*200 of sp=200*(100/65)=307.6

249.Find Cp when Sp is Rs40 and gain is 15%.

A)35.45

B)20.36

C)34.78

D)65.98

Correct Answer::B

Explanation:40*(100/115)=34.78

250.A news paper seller buys news paper Rs27.50 and sell it 28.60.Find his Gain percentage.

A)1

B)4

C)5

D)7

Correct Answer::B

Explanation: (28.60-27.50)=1.10

Gain%=(100*(1.10*27.50))=4%

251.A man purchase laptop Rs450 and sold Rs465.50.Find the loss percentage

A)10

B)20

C)50

D)65

Correct Answer::B

Explanation:Loss%=((24.50/490)*100)%=5%

252.Find Sp when Cp RSs.56.25 Gain=20%.

A)20

B)67.50

C)56.96

D)96.30

Correct Answer::B

Explanation:((120/100)*56.25)=67.50

253.Find Sp when Cp=Rs.80.40 loss 5%

A)10

B)34.34

C)68.34

D)73.10

Correct Answer::B

Explanation:((85/100)*80.40)=68.34

254.A book seller sold a book Rs27.50 with profit of 10%.if it were sold Rs.25.75,then what would the percentage of profit and loss?

A)10

B)20

C)50

D)65

Correct Answer::B

Explanation:sp=27.50 profit=10%

Cp=((100/100)*27.50)=25

Now sp=25.75 profit (25.75-25)=0.75

Prifit%=(075/25)*100=3%

255.A fruit seller Find Cp when Sp Rs40.60 Gain=16%

A)11

B)28

C)58

D)35

Correct Answer::D

Explanation:Cp=((100/116)*40.60)=35

256. A fruit seller Find Cp when Sp Rs40.60 Gain=16%

A)11

B)28

C)58

D)35

Correct Answer::D

Explanation:Cp=((100/88)*51.70)=58.75

257.one electronic showroom Cp 21mobile is equal to Sp of 18 mobile.now Find the Gain% or loss%.?

A)11

B)28

C)5(8/3)

D)16(2/3)

Correct Answer::D

Explanation:let Cp =1

Cp 18 mobile=Rs 18 sp of 18 mobile=21

Gain%=(3/18)100=16(2/3)%

258.A man bought water bottle at 3 for a rupee .how many for a rupee must be sell to Gain 50%.

A)2

B)8

C)5

D)9

Correct Answer::A

Explanation:Cp of 3 bottle =Rs.1,Sp of 3 bottle=150% of Rs.1=3/2

For 3/2, bottle sold =3 for Rs.,bottle sold=(3*(2/3))=2

259.A Fruit seller purchased 70kg of mango for Rs.420 and sold the whole lot at the rate of Rs.6.50per kg.what will be Gain percentage.

A)25/4

B)25/9

C)9/36

D)25/3

Correct Answer::D

Explanation:420/70=6 sp of 1 kg=6.50

Gain%=((0.50/6)*100)%=25/3

260.A Book sheller bought a books at price rangeing from Rs.200 to Rs.350 are sold at price rangeing Rs300 to Rs.425.what is greatest possible profit that might made selling eight books.

A)11

B)28

C)58

D)35

Correct Answer::D

Explanation:Cp=(200*8)=1600 gretest sp=(425*8)=3400

Profit=(3400-1600)=1800