## AMCAT PREVIOUS PLACEMENT PAPER QUESTIONS-7

261.A seller purchased 100 banana at rate of 350 dozon .but he sold each one of them at the rate of 33.what was his percentage profit.

A)11/50

B)100/7

C)58/50

D)7/100

Correct Answer::D

Explanation:1banana=350/100=3.50 sp of i banana=48/12=4

Gain=(0.50*100)/3.50=100/7

262.Utpal purchased a mobile with a additional 10% discount on the reduce price after deducting 20% on label price .if the label price was 1400,then find price he purchase the mobile.

A)11

B)28

C)58

D)35

Correct Answer::D

Explanation:90% of 80% of 1400=((90/100)*(80/100)*1400)=1008

263.A keyboard at Rs80 is sold for Rs68.find the rate of discount.

A)15

B)82

C)45

D)69

Correct Answer::D

Explanation:Discount=((12/80)*100)=15%

264. From electronic showroom Gives 12% additional discount on discounted price.after giving an initial discount of 20% on the label price of a old Laptop.if the final sales price old laptop Rs704.then find what is labelled price.

A)11

B)28

C)58

D)35

Correct Answer::D

Explanation:labelled price x

88% of 80% of x=704

X=(704*100*100) / (88*80)==1000

265.A man sold mobile 18700 the owner loss 15%.at what price must be mobile sold then gain must be 15%..

A)11450

B)35200

C)25300

D)3000

Correct Answer::D

Explanation:85:18700=115:x

X=25300

267.in Chennai one property dealer seles a property Rs.630000 after makes profit 5%.had he sold At rate of Rs500000 ,then find his Gain or loss%.

A)28/3

B)65/6

C)50/3

D)16/32

Correct Answer::D

Explanation:((100/105)*630000)=600000

Loss%=((10000/600000)*100)=50/3%

268. 34.80 is price of commodity .and loss 2%.then Find the Cp.

A)69.30

B)65.25

C)46.50

D)50.23

Correct Answer::C

Explanation:Cp=((100/75)*34.80)=46.40

269.shopkeeper sold metrials 18700 and loss 15%.at what price must be sold materials then gain will be 15%..

A)25300

B)35200

C)25301

D)1200

Correct Answer::C

Explanation:85:18700=115:x

X=25300

270.A teller is uses a scale of 90 cm insted of a meter scale and claims to sell at Cp.Find his profit?

.A man sold mobile 18700 the owner loss 15%.at what price must be mobile sold then gain must be 15%..

A)9/100

B)10/100

C)9/100

D)100/9

Correct Answer::D

Explanation:Gain%=((10/90)/100)=100/9

271.A teacher buys a books Rs500 and after some days books sell it Rs300.so what is the loss percentage.

A)40

B)30

C)60

D)75

Correct Answer::D

Explanation:cp=500 sp=300

(200/500)*100=40%

272.find selling price when cp is 40 and gain will 40%.

A)13

B)50

C)66

D)59

Correct Answer::B

Explanation(125/100)*40=50

273.Reena father purchased a bycycle for reena at rate of 3200.but she sold it at loss 240.at what price did she shell the bycycle.

A)2960

B)3250

C)11633

D)7578

Correct Answer::A

Explanation:240=3200-sp

Sp=3200-240=2960

274.In a shoop selleing of laptop Rs720 and it is loss 10%.if he wanted to sell to gain 5% profit.

A)40

B)30

C)60

D)75

Correct Answer::D

Explanation:((100/120)*2220=185

275.shopkeeper losses 10% by selling his watch for Rs180.but he wants to sell at 10% gain.

A)40

B)30

C)60

D)75

Correct Answer::D

Explanation:180(100/90)=200

To gain 10% =110% of 200=220

**PROBLEM ON TRAINS**

276.convert 360km/h to m/sec?

A)10

B)30

C)50

D)69

Correct Answer::D

Explanation:360(5/18)m/sec=10m/s

277.A train cover 105m in passing a standing man .what is the length of the train?

A)206

B)109

C)105

D)75

Correct Answer::C

278.Two rail trains are moving in opposite direction with the speed of 4m/s and 8m/s.find their relative speed.

A)16

B)14

C)20

D)21

Correct Answer::C

Explanation:4+8=12m/s

279.train A and train B are moving with same direction .and speed is 19km/h and 25km/h.what will be the relative speed

A)6

B)9

C)3

D)6

Correct Answer::A

Explanation:25-19=6km/h

280.A 30m long train passes a platform which is 150m.find the distance cover by train in passing platform.

A)180

B)150

C)160

D)170

Correct Answer::A

Explanation:30+150=180m/sec

281.a train cover 90m in passing standing woman .find the length of train.

A)40

B)90

C)60

D)75

Correct Answer::A

Explanation:Answer will 90

282.A long train 220 m pass the standing man pass within 12s.find speed of train.

A)74

B)30

C)66

D)85

Correct Answer::D

Explanation:s=distance/time

(220/12)* (18/5)=66km/h

283.A train cross platform in 43s.and train long is 170m.find the train speed.

A)40

B)30

C)60

D)not determine

Correct Answer::D

Explanation:lenghth of the platform not given

284.A express 240m long cross platform of equal length in 27s.find the speed of the train.

A)40

B)30

C)60

D)75

Correct Answer::D

Explanation((240+240)/27)*(18/5)

(480/27)*(18/5)=64km/h

285.two express train are moving in opposite direction with the speed of 12m/s and 16m/s.find the relative speed.

A)30

B)301

C)78

D)76

Correct Answer::A

Explanation:12+16=30m/s

286.train A and train B are moving parallel direction with speed of 12m/s and 18m/s.find their speed.

A)4

B)3

C)6

D)7

Correct Answer::C

Explanation:18-12=6m/s

287.A express train taken to cover 45m in platform.so what is length of the train.

A)80

B)45

C)66

D)55

Correct Answer::B

288.A express train 180m running by 72km/h to cross train B which is coming opposite direction 108km/h and length is 120m.find the time.

A)21.6

B)912.3

C)66.6

D)78.6

Correct Answer::A

Explanation:180+240=420m

30+40*(5/18)=(70*5)/18

(420*18)/(70*5)=21.6s

289.A express train speed is 180km/h.find speed in m/sec?

A)30

B)42

C)35

D)79

Correct Answer::B

Explanation:108(5/18)=30m/sec

290.A express train 110m long speed is 72km/h take to cross a river 132m in length?

A)4

B)3

C)6

D)7

Correct Answer::C

Explanation:speed 72(5/18)m/sec=20m/sec

Distance cover=(110+132)=242m

Time=500(2/25)=40sec