AMCAT PREVIOUS PLACEMENT PAPER QUESTIONS-7

261.A  seller purchased 100 banana at rate of 350 dozon .but he sold each one of them at the rate of 33.what was his percentage profit.
A)11/50
B)100/7
C)58/50
D)7/100
Correct Answer::D
Explanation:1banana=350/100=3.50 sp of i banana=48/12=4
Gain=(0.50*100)/3.50=100/7
262.Utpal purchased a mobile with a additional 10% discount on the reduce price after deducting 20% on label price .if the label price was 1400,then find price he purchase the mobile.
A)11
B)28
C)58
D)35
Correct Answer::D
Explanation:90% of 80% of 1400=((90/100)*(80/100)*1400)=1008
263.A  keyboard at Rs80 is sold for Rs68.find the rate of discount.
A)15
B)82
C)45
D)69
Correct Answer::D
Explanation:Discount=((12/80)*100)=15%
264. From electronic showroom Gives 12% additional discount on discounted price.after giving an initial discount of 20% on the label price of a old  Laptop.if the final sales price old laptop Rs704.then find what is labelled price.
A)11
B)28
C)58
D)35
Correct Answer::D
Explanation:labelled price x
88% of 80% of x=704
X=(704*100*100) / (88*80)==1000

265.A man sold mobile 18700 the owner loss 15%.at what price must be mobile sold then gain must be 15%..
A)11450
B)35200
C)25300
D)3000
Correct Answer::D
Explanation:85:18700=115:x
X=25300


 

267.in Chennai one property dealer seles a property Rs.630000  after makes profit 5%.had he sold At rate of Rs500000 ,then find his Gain or loss%.
A)28/3
B)65/6
C)50/3
D)16/32
Correct Answer::D
Explanation:((100/105)*630000)=600000
Loss%=((10000/600000)*100)=50/3%

268.  34.80 is price of commodity .and loss 2%.then Find the Cp.
A)69.30
B)65.25
C)46.50
D)50.23
Correct Answer::C
Explanation:Cp=((100/75)*34.80)=46.40

269.shopkeeper  sold metrials 18700 and  loss 15%.at what price must be  sold materials then gain will be 15%..
A)25300
B)35200
C)25301
D)1200

Correct Answer::C

Explanation:85:18700=115:x
X=25300


270.A teller is uses a scale of 90 cm insted of a meter scale and claims to sell at Cp.Find his profit?
.A man sold mobile 18700 the owner loss 15%.at what price must be mobile sold then gain must be 15%..
A)9/100
B)10/100
C)9/100
D)100/9
Correct Answer::D
Explanation:Gain%=((10/90)/100)=100/9

271.A teacher buys a books Rs500 and after some days books sell it Rs300.so what is the loss percentage.
A)40
B)30
C)60
D)75
Correct Answer::D
Explanation:cp=500 sp=300
(200/500)*100=40%


272.find selling price when cp is 40 and gain will 40%.
A)13
B)50
C)66
D)59
Correct Answer::B
Explanation(125/100)*40=50
273.Reena father purchased a bycycle  for reena at rate of 3200.but she sold it at loss 240.at what price did she shell the bycycle.
A)2960
B)3250
C)11633
D)7578
Correct Answer::A
Explanation:240=3200-sp
Sp=3200-240=2960


274.In a shoop selleing of laptop Rs720 and it is loss 10%.if he wanted to sell to gain 5% profit.
A)40
B)30
C)60
D)75
Correct Answer::D
Explanation:((100/120)*2220=185

275.shopkeeper losses 10% by selling his watch for Rs180.but he wants to sell at 10% gain.
A)40
B)30
C)60
D)75
Correct Answer::D
Explanation:180(100/90)=200
To gain 10% =110% of 200=220

  PROBLEM ON TRAINS

276.convert 360km/h to m/sec?

A)10

B)30

C)50

D)69

Correct Answer::D

Explanation:360(5/18)m/sec=10m/s

277.A train cover 105m in passing a standing man .what is the length of the train?

A)206

B)109

C)105

D)75

Correct Answer::C

 

278.Two rail trains are moving in opposite direction with the speed of 4m/s and 8m/s.find their relative speed.

A)16

B)14

C)20

D)21

Correct Answer::C

Explanation:4+8=12m/s

279.train A and train B are moving with same direction .and speed is 19km/h and 25km/h.what will be the relative speed

A)6

B)9

C)3

D)6

Correct Answer::A                          

Explanation:25-19=6km/h

280.A 30m long train passes  a platform which is 150m.find the distance cover by train in passing platform.

A)180

B)150

C)160

D)170

Correct Answer::A

Explanation:30+150=180m/sec

281.a train cover 90m in passing standing woman .find the length of train.

A)40

B)90

C)60

D)75

Correct Answer::A

Explanation:Answer will 90

282.A long train 220 m pass the standing man pass within 12s.find speed of train.

A)74

B)30

C)66

D)85

Correct Answer::D

Explanation:s=distance/time

(220/12)* (18/5)=66km/h

283.A train cross platform in 43s.and train long is 170m.find the train speed.

A)40

B)30

C)60

D)not determine

Correct Answer::D

Explanation:lenghth of the platform not given

284.A express 240m long cross platform of equal length in 27s.find the speed of the train.

A)40

B)30

C)60

D)75

Correct Answer::D

Explanation((240+240)/27)*(18/5)

(480/27)*(18/5)=64km/h

285.two express train are moving in opposite direction with the speed of 12m/s and 16m/s.find the relative speed.

A)30

B)301

C)78

D)76

Correct Answer::A

Explanation:12+16=30m/s

286.train A and train B are moving parallel direction with speed of 12m/s and 18m/s.find their speed.

A)4

B)3

C)6

D)7

Correct Answer::C

Explanation:18-12=6m/s

287.A express train taken to cover 45m in platform.so what is length of the train.

A)80

B)45

C)66

D)55

Correct Answer::B

288.A express train 180m running by 72km/h to cross train B which is coming opposite direction 108km/h and length is 120m.find the time.

A)21.6

B)912.3

C)66.6

D)78.6

Correct Answer::A

Explanation:180+240=420m

30+40*(5/18)=(70*5)/18

(420*18)/(70*5)=21.6s






289.A express train speed is 180km/h.find speed in m/sec?

A)30

B)42

C)35

D)79

Correct Answer::B

Explanation:108(5/18)=30m/sec

290.A express train 110m long  speed is 72km/h take to cross a river 132m in length?

A)4

B)3

C)6

D)7

Correct Answer::C

Explanation:speed 72(5/18)m/sec=20m/sec

Distance cover=(110+132)=242m

Time=500(2/25)=40sec