## AMCAT PREVIOUS PLACEMENT PAPERS QUESTIONS -4

151.The present age of Bhargab and Basu are 24 and 26yr respectively.

Wha was the ratio in 8yr age in between Bhargab and Basu.

A)8:4

B)4:7

C)10:30

D)none

Correct Answer:c

Explanation:36-8=28

24-8=16

2 8/16=7:4

152.utpal decided to marry 3yr after he gets a job.he was 17yr old when he passed 12th and after he completed BCA Degree in 3yr.and after he completed MCA Degree in 2yr.but he got the job exactly 1 year after completion his PG course .at what age will gets married.

A)93

B)10

C)69

D)26yr

Correct Answer:D

Explanation:17+3+2+1=23yr

At the time of marriage 23+3=26yr

- now Akash is 1.5 times of Priya”s age.the respective ratio between Akash and priya age will be 25:18 ,hence 8year then what is the priya”s age

A)28

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:A

Explanation: let priya age =xyr

Age of akash=1.5x year

1.5x+8/x+8=25/18

27x+144=25x+200

X=56/2=28

154.Argha and reena average of present age is 36yr.if argha is 8yr older tha reena so what is the Reena present age?

A)10

B)32

C)69

D)62

Correct Answer:B

Explanation:tot age=36*2=72yr

reena=x yr,,reena=8x

x+x+8=72

x=32

155the ratio between fater and son is 4:5.if the ratio between their age 4yr hence becomes 14:17 then what is Son”s age at present?

A)30

B)11

C)68

D)29

Correct Answer:A

Explanation:let x

4x+4/5x+4=14/17

68x+68=70x+56

X=6

Present age son=5*6=30

156.in the school,the average of sir and madam is 35yr.the average age of sir ,madam their student is 27yr.what is the age of student.

A)56

B)10

C)11

D)62

Correct Answer:C

Explanation:tot age sir and madam=35*2=70yr

Tot age sir madam and student=27*3=81yr

Student=81-70=11

157.Reba is eight times her daughter”s 8yr from now,the ratio of age of reba and her daughter wil be 10:3 separately.whst is the reba present age.

A)12

B)15

C)40

D)32

Correct Answer:D

Explanation:let daughter =x yr

Reba=8x yr

8x+8/x+8=10/3

24x+24=10x+80

X=4

Reba present age=4*8=32yr.

158.in the school the average student of 9 student and teacher is 16yr.the average age of first four student is 19yr and that last five is 10yr.then teacher age.

A)34

B)50

C)69

D)26

Correct Answer:A

Explanation:tot all age is=10*16=160

1st four=4*19=76yr

Last 5 =5*10=50

So teacher=76-50=26

159.the tuni and Vidya are 40yr and 60yr,respectively.their age ratio was 3:5,how many years age.

A)20

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:B

Explanationlet x year before ratio age is 3:5

40-x/60-x=3/5

200-5x=180-3x

X=10

160.Ganesh and Amaresh Age ratio is 7:8 and their age difference between is 3yr.what is the sum of their age.

A)22

B)18

C)45

D)26

Correct Answer:C

Explanation:ganesh =7X and amaresh=8x

8x-7x=3

X=3

Sum=8x+7x

=15*3=45

161.what wii be the son age after 6yr.if the average age of mondal and his son is 27yr,and their ratio age is 8:1.

A)29

B)16

C)64

D)12

Correct Answer:D

Explanation :(8x+x)/2=27

X=(27*2)/9=6

Age of son after 6 years = 6+6=12

162.reena and meena present age ratio 6:7.reena is 4 years old than meena.what will be ratio of age of reena and meena.

A)20

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:B

Explanation:Reena and meena =6x and 7x

7x-6x=4,,,x=4

(6x+4):(7x+4)=28:32=7:8

163.miki and mouse present age ratio is 5:6 respectively.seven years hence ratio become a 6:7.what is the miki present age.

A)7

B)9

C)6

D)16

Correct Answer:B

Explanation:(5x+7)/(6x+7)=6/7

7(5x+7)=6(6x+7)=7

164.in the school two boys age ratio is 5:4.three years hence ratio will become 11:9 respectively.what is the ist boy present age.

A)20

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:B

Explanationtwo boys 5x and 4x

(5x+3)/(4x+3)=11/9

9(5x+3)=11(4x+3)

X=6

165two brothers present age 36 and 50yr,if after n yr the ratio of their age will be 3:4,then the value of n is

A)6000

B)600

C)60

D)6

Correct Answer:D

Explanation:(36+n)/(50+n)==3/4

144+4n=150+3n

N=6

167.father is 40yr and mother is 60yr old.how many years ago was the ratio of age 3:5 of their family.

A)10

B)20

C)69

D)60

Correct Answer:A

Explanation:ratio 3:5,x years ago

(4x-x)/(60-x)=3/5

5(40-x)=3(60-x)

2x=20

X=10

168.In the school three person and their ratio is 4:7:8. age was 56 the eight years ago.find their present age.

A)4

B)10

C)6

D)9

Correct Answer:A

Explanation :(4x-8)+(7x-8)+(9x-8)=56

20x=80

X=4

169.priya and piu present age and ratio is 5:3 respectively.the ratio between priya 4 year ago and piu years hence is 1:1.wht is the ratio between priya age 4years and hence and piu 4 years ago.

A)3:1

B)10:11

C)1:3

D)4:2

Correct Answer:A

Explanation:(4x-4)/(3x+4)=1/1

5x-4

3x+4

2x=8

X=4

Ratio:(5x+4)+(3x-4)=24:8=3:1

170.Bhargab was half of Ameen in ten years ago.if their ratio of the present age is 3:4,what will be total of their present age.

A)20

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:B

Explanation

(x+10)/(2x+10)=3/4

4(x+10)

3(2x+10)

X=5

171.Anish is two years older than sweety as old as Ayan.if total age Anish,sweety and ayan 27yr then how old is sweety.

A)20

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:B

Explanation:ayan=x yr,sweety=2x,Anish=(2x+2)

(2x+2)+2x+x=27

X=5.

172.in the king Family king is 24yr older than his queen.in two years his age will be twice the age of his queen.the present age of queen

A)22

B)12

C)64

D)26

Correct Answer:A

Explanation :queen=x yr.king age=x+24

(x+24)+2=2(x+2)

X=26

2x+4==x=22

173.total age of priya and akash is 12years more than the total age of akash and reba.reba is how many years younger than priya.

A)20

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:B

Explanation:priya=A,akash=b,reba=c

(A+b)-(b-c)=12

A-c=12

174.in 10years rishabh will be twice as priya was10years ago.if rishabh is now 9 years older than priya,the present age of priya.

A)20

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:B

Explanation:priya= x years and rishabh =(x+9)

(x+9)+10=2(x-10)

X+19=2x-20

X=39

175.in family total age of parents and son is 93years.ten years ago ratio of their age was 2:3:4.what is present age of son.

A)20

B)10

C)69

D)26

Correct Answer:B

Explanation:all added with x, 2x,3x,4x

(2x+10)+(3x+10)+(4x+10)=93

9x=63

X=7

Son(4x+10)=38yearsRatio and Proportion

176.if ram and sam=5:7,and sam and gita=6:11 then Ram: sam :gita is?

A)30:42:77

B)77:42:30

C)30:42:78

D)78:30:42

Correct Answer:A

Explanation: Ram :sam=5:7 and sam:gita=6:11

6(6/7):11(7/6)=7:(77/6)

Ram:sam:gita=30:42:77

177.Two employee Sita and Gita ratio 2:3 and their salary increased Rs 4000 by the company and their new ratio becomes 40:57.what is the Gita”s present salary?

A)20000

B)38000

C)60000

D)160000

Correct Answer:B

Explanation: (4x+4000) / (3x+4000)=40/57

57(2x+4000)=6x=68000

3x=34000

Gita”s salary=(3x+4000)=38000

178.Find the 2:7 Duplicate ratio?

A)4:49

B)49:4

C)4:14

D)8:343

Correct Answer:A

Explanation:2:7=22:72=4:49

179.in the bank industry the ratio of male and female is 7:5.if there are 2400 total employee in the Bank.then how many female in Bank.

A)1001

B)100

C)1000

D)10000

Correct Answer:C

Explanation:male and female=7x and 5x

Tot no of employee 2400

7x+5x=2400

12x=2400

X=200

So 5x=5*200=1000

180 if 76 is total amount and four friends proporational is 7:5:3:4.

A)15

B)12

C)22

D)19

Correct Answer:B

Explanation:76*(3/19)=12

181.Two girls got marks and ratio is 3:4.afterthat 3 marks increased by both the girls and new ratio 4:5.find their difference between the marks.

A)3

B)2

C)20

D)19

Correct Answer:A

Explanation:(3x+3)/(4x+3)=4/5

=5(3x+3)=4(4x+3)

15x+15=16x+12

X=15-12=3

182.Gita marks one-half of certain number is equal to 65% of the Sita”s number.find the ratio of Gita and Sita”s Marks

A)15:2

B)12:15

C)10:13

D)13:10

Correct Answer:D

Explanation:gita=x and sita=y

½ of x=65% of y=x/2=65y/100

x/y=130/100=13/10

x:y=13:10

183.Two employees are in ratio 4:7.if 5 is subtracted from each number,so ratio becomes 3:4.what are the product of the numbers.

A)15

B)12

C)35

D)19

Correct Answer:C

Explanation:let ist employee=4x,2nd employee=7x

(4x-5)/(7x-5)=1/2

8x-10=7x-5

8x-7x=10-5

X=5

So 7x=7*5=35

184.in The Industry total number of workers is 2140.if their girls worker is 1200 then,what is ratio of total no of male workers to toal number of girls workers in the industry

A)15:14

B)60:45

C)25:85

D)47:60

Correct Answer:D

Explanation:no of boys workers=(2140-1200)=940

Male:female=940:1200=47:60

185. the sum of two numbers is 1547.if 4/7 of one is equal to 2/5of another ,what is value of the both numbers?

A)810,400

B)637,910

C)626,584

D)510,700

Correct Answer:B

Explanation:a+b=1547,4/7*a=2/5*b

A=7/10*b

Putting value A(i)we get,

7/10*b+b=1547,17/10*b=1547,b=910,A=1547-910=637

186.The boys and girls ratio is 4:5 in the Gold Showroom.when 100girls take leave from showroom then ratio becomes 6:7.how many boys are there in gold showroom.

A)810

B)1200

C)548

D)701

Correct Answer:B

Explanation:boys and girls =4x and 5x

4x/(5x-100)=6/7

28x=6(5x-100)

28x=30x-600

2x=600

X=600/2=300

4x=4*300=1200

187.Ram and Sam ratio is4:7.the earning of Ram by 50% and those by Sam decrease by 25%,the new ratio of their earning becomes 8:7.what are the Sam earing?

A)810

B)1200

C)548

D)wrong

Correct Answer:D

Explanation:ram and sam=4x and 7x

Ram=150% of 4x=4x(150/100)=6x

Sam =75% of 7x=7x(150/100)=21x/4

6x:21x/4=8:7

188. A mixture 901 orange and soda contains 80% orange.how much soda should be added to decrease the percentage of orange to60%.

A)501

B)401

C)301

D)201

Correct Answer:C

Explanation:tot mixture 901

80%orange=(80/100)*90=721

New mixture=x,so 0.6*x=72,x=120.1,301soda is required.

189. Two personsalary 4:7.if 5 is subtractd from each person salary,so ratio becomes 3:4.what are the product of the salary.

A)15

B)12

C)35

D)19

Correct Answer:C

Explanation:let ist employee=4x,2nd employee=7x

(4x-5)/(7x-5)=1/2

8x-10=7x-5

8x-7x=10-5

X=5

So 7x=7*5=35

190.one person salary January February march in ratio 5:7:8.there is proposal to increase these seat by 40%,50% and 75% respectively.what will be new increased salary.

A)4:3;2

B)2:3:4

C)3:5:9

D)1:3:8

Correct Answer:B

Explanation:5x(140/100),7x(150/100),8x(175/100)

7x,21x /2 and 14x

7X:21x /2:14x

191.suddently one dozon doll droped in water,whch of the following can not be ratio of droped doll to recover doll.

A)3:2

B)2:3

C)1:5

D)9:2

Correct Answer:A

Explanation:for divideding 12 into whole numbers the sum of factor must be 12.and theire ratio will 3:2

192.In a villa Asum of 7000 is divided among Sita gita rohit in such way that

The share of Sita and Gita 2:3 and those of gita and rohit 4:5,then the share of gita.

A)2500

B)2600

C)3500

D)2400

Correct Answer:D

Explanation:gita:sita=2:3 and gita:rohit=4:5

Then sita :gita: rohit=8:12:15

Gita=7000(12 / 8+12+15)

(12*7000)/35=2400

193.in Chennai Ashram ,A sum of 300 divided among three workers P,Q,and R

In such way that Q gets 30 more than P and R gets 60 more than Q.then ratio of their share?

A)4:85:15

B)2:3:5

C)16:19:22

D)wrong

Correct Answer:B

Explanation:p=x

Q share=x+30

R share=(x+30)+60=x+90

Sum of money pqr=300x+x+30+x+90=300

30x+120=300

X=(300-120)/3=60

Ratio=60:(60+30):(60+90)

2:3:5

194.one student marks math history,English ratio 5:7:8 .After rechecking the marks increase these marks by 40%,50% and 75% respectively.what will be new increased marks.

A)4:3;2

B)2:3:4

C)3:5:9

D)1:3:8

Correct Answer:B

Explanation:5x(140/100),7x(150/100),8x(175/100)

7x,21x /2 and 14x

7X:21x /2:14x

2:3:4

195.in Indusrty 60 kg of alloy ajit mixed with 100kg of alloy b.if alloy A has lead and tin in ratio 3:2 and alloy B has tin and copper in ratio 1:4 then the amount of tin in the new alloy?

A)44

B)35

C)99

D)45

Correct Answer:A

Explanation:A=60*(2/5)=24

B=100(1 / 5)=20

20+24=44

196.The salaries of two person is 3:4 separately.and their LCM is 180.then what is first employee salary?

A)96

B)74

C)59

D)45

Correct Answer:D

Explanation:so 3x and 4x accordingly

Lcm is 12x

12x=180

X=15

3x=45

197)Two student got and sum of marks 672.and ratio is 5:3.find the 1st student total marks?

A)488

B)420

C)430

D)350

Correct Answer:B

Explanation:675*(5/8)=420

198.the ratio between the two person Land K is 3:5 and sum of their ages is 56yr.the ratio between age 7yr ago was.

A)4:3;2

B)2:3:4

C)3:5:9

D)1:3:8

Correct Answer:B

Explanation:L=56*(3/8)=21yr

K=56*(5/8)=35yr

Before 7 y=(21-7)-(35-7)=14:28=1:2

199. .one in Computer showroom money is divided among the ajit Bhargab and soumyadip in their ratio 3:4:7.so bhargab received Rs.12only.

A)48

B)22

C)42

D)35

Correct Answer:C

Explanation:4x/14=12

X=(12*14)/4=42

200.In collage 8670 total student. if no of boys in the collage 4545 then what will be ratio of total no of boys to total no of girls.

.one in Computer showroom money is divided among the ajit Bhargab and soumyadip in their ratio 3:4:7.so bhargab received Rs.12only.

A)303:275

B)220:658

C)402:306

D)350:145

Correct Answer:C

Explanation:girls=8670-4545=4125

Ratio=4545:4125

303:275