Infosys Percentages Questions With Solutions

Question 1 Mukul’s income is 10% more than Sunil’s. How much less is Sunil’s income than that of Mukul’s?
A.8.09 %
B.9.09 %
C.7.09 %
D.7.90 %
Ans. B
Explanation:
Sunil’s income is less than Mukul’s = [(10 / (100 + 10)] × 100 % = ( 1000 / 110 )% = 9.09 %

Question 2 (0.756 x 3/4) terms of rate percent is equivalent to ?
A.18.9%
B.37.8%
C.56.7%
D.75%
Ans. C
Explanation:
(0.756 x 3/4) = (756/1000) x (3/4) x 100 % = 56.7%

Question 3 If 90% of A = 30% of B and B = C% of A,then the value of C is ?
A.900
B.800
C.600
D.300
Ans. D
Explanation:
90A/100 = 30B/100 = (30/100) x AC/100 ∴ C = 100 x (100/30) x (90/100) = 300

Question 4 If 0.5% of A =85 paise, then the value of A is?
A.Rs. 170
B.Rs. 17
C.Rs. 1.70
D.Rs. 4.25
Ans. A
Explanation:
0.5/100 of A = 85/100 ∴ A = Rs. (85 / 0.5) = Rs. 170

Question 5 30 quintals are what percent of 2 metric tonnes?
A.15%
B.1.5%
C.150%
D.30%
Ans. C
Explanation:
Required percent = {30/(2 x 10)} x 100 % = 150%

Question 6 A candidate attempted 12 questions and secured full marks in all of them. If he obtained 60% in the test and each question carried equal marks, then what was the total number of questions in the test?
A.36
B.30
C.25
D.20
Ans. D
Explanation:
Let the number of question be Y. 60% of Y = 12 60Y / 100 =12 Y = 20

Question 7 Rajesh solved 80 percent of the questions in an examination correctly, out of 41 questions solved by Rajesh 37 questions are correct and of the remaining questions out of 8 questions, 5 questions have been solved by Rajesh correctly then find the total number of question asked in the examination?
A.75
B.65
C.60
D.Can’t be determined
Ans. B
Explanation:
Suppose there are 8y questions were asked apart from the 41 question.Then 37 + 5y/41 + 8y = 80% = 4/5 ⇒ 185 + 25y = 164 + 32y ⇒ 7y = 21 ⇒ y = 3 ∴ Total no. of questions = 41 + 8 x 3 = 65.

Question 8 The difference between 78% of a number and 59% of the same number is 323. What is 62% of that number?
A.1054
B.1178
C.1037
D.1159
E.None of the above
Ans. A
Explanation:
Let the number be N. According to the question, (78 – 59)% of N = 323 ⇒ (19 x N)/100 = 323 ∴ N = (323 x 100)/19 = 1700 ∴ 62% of 1700 = (62/100) x 1700 = 1054

Question 9 The price of a product is increased by 20%. If the original price is Rs. 300, what is the final price of the product?
A.350
B.360
C.370
D.375
Ans. C
Explanation:
Final Price = Initial price + Initial price x 20/100 = Initial price x (1+20/100) = Rs.300x(1.2) = Rs.360

Question 10 The total population of a country is 294000, out of which 150000 are males. Out of every 100 males, 98 can read and write, but only 53% of the total population can do so. Find the percentage of women who can read and write.
A.6.125 %
B.5.125 %
C.6.000 %
D.4.125 %
Ans.A
Explanation:
The number of men who can read and write = 150000 × (98 ÷ 100) =147000 Number of men and women who can read and write =294000 × (53 ÷ 100) =155820 Number of women who can read and write 155820 – 147000 = 8820 Thus, out of 144000 women 8820 can read and write. Required percentage = (8820 × 100) ⁄ 144000 %= 6.125