## Infosys Percentages Questions With Solutions

**Question** 1 Mukul’s income is 10% more than Sunil’s. How much less is Sunil’s income than that of Mukul’s?

A.8.09 %

B.9.09 %

C.7.09 %

D.7.90 %

Ans. B

Explanation:

Sunil’s income is less than Mukul’s = [(10 / (100 + 10)] × 100 % = ( 1000 / 110 )% = 9.09 %

**Question** 2 (0.756 x 3/4) terms of rate percent is equivalent to ?

A.18.9%

B.37.8%

C.56.7%

D.75%

Ans. C

Explanation:

(0.756 x 3/4) = (756/1000) x (3/4) x 100 % = 56.7%

**Question** 3 If 90% of A = 30% of B and B = C% of A,then the value of C is ?

A.900

B.800

C.600

D.300

Ans. D

Explanation:

90A/100 = 30B/100 = (30/100) x AC/100 ∴ C = 100 x (100/30) x (90/100) = 300

**Question** 4 If 0.5% of A =85 paise, then the value of A is?

A.Rs. 170

B.Rs. 17

C.Rs. 1.70

D.Rs. 4.25

Ans. A

Explanation:

0.5/100 of A = 85/100 ∴ A = Rs. (85 / 0.5) = Rs. 170

**Question** 5 30 quintals are what percent of 2 metric tonnes?

A.15%

B.1.5%

C.150%

D.30%

Ans. C

Explanation:

Required percent = {30/(2 x 10)} x 100 % = 150%

**Question** 6 A candidate attempted 12 questions and secured full marks in all of them. If he obtained 60% in the test and each question carried equal marks, then what was the total number of questions in the test?

A.36

B.30

C.25

D.20

Ans. D

Explanation:

Let the number of question be Y. 60% of Y = 12 60Y / 100 =12 Y = 20

**Question** 7 Rajesh solved 80 percent of the questions in an examination correctly, out of 41 questions solved by Rajesh 37 questions are correct and of the remaining questions out of 8 questions, 5 questions have been solved by Rajesh correctly then find the total number of question asked in the examination?

A.75

B.65

C.60

D.Can’t be determined

Ans. B

Explanation:

Suppose there are 8y questions were asked apart from the 41 question.Then 37 + 5y/41 + 8y = 80% = 4/5 ⇒ 185 + 25y = 164 + 32y ⇒ 7y = 21 ⇒ y = 3 ∴ Total no. of questions = 41 + 8 x 3 = 65.

**Question** 8 The difference between 78% of a number and 59% of the same number is 323. What is 62% of that number?

A.1054

B.1178

C.1037

D.1159

E.None of the above

Ans. A

Explanation:

Let the number be N. According to the question, (78 – 59)% of N = 323 ⇒ (19 x N)/100 = 323 ∴ N = (323 x 100)/19 = 1700 ∴ 62% of 1700 = (62/100) x 1700 = 1054

Question 9 The price of a product is increased by 20%. If the original price is Rs. 300, what is the final price of the product?

A.350

B.360

C.370

D.375

Ans. C

Explanation:

Final Price = Initial price + Initial price x 20/100 = Initial price x (1+20/100) = Rs.300x(1.2) = Rs.360

Question 10 The total population of a country is 294000, out of which 150000 are males. Out of every 100 males, 98 can read and write, but only 53% of the total population can do so. Find the percentage of women who can read and write.

A.6.125 %

B.5.125 %

C.6.000 %

D.4.125 %

Ans.A

Explanation:

The number of men who can read and write = 150000 × (98 ÷ 100) =147000 Number of men and women who can read and write =294000 × (53 ÷ 100) =155820 Number of women who can read and write 155820 – 147000 = 8820 Thus, out of 144000 women 8820 can read and write. Required percentage = (8820 × 100) ⁄ 144000 %= 6.125